NL / EN
EN

februari 14, 2022

Geef je climate tech startup op voor het BeStart accelerator programma van dit jaar!

De BeStart startup accelerator helpt climate tech startups, scale-ups en spin-outs in Noord-Nederland hun onderneming te laten slagen. Ze zijn dus een belangrijk onderdeel van het Friese startup ecosysteem. Innofest en BeStart ondersteunen elkaar waar mogelijk, door gebruik te maken van elkaars netwerk, gezamenlijk te communiceren en elkaar op de hoogte te houden van interessante startups. Dit jaar organiseren we een paar gezamenlijke evenementen om onze krachten nog verder te bundelen. We spraken BeStart directeur Mariken Gaanderse over hun accelerator programma dat binnenkort weer begint. 

Waarom is het zo belangrijk om duurzame tech ondernemers te helpen? 

Klimaatverandering en de energietransitie zijn wereldwijd de twee belangrijkste uitdagingen die we samen moeten tackelen. Startups willen op alle mogelijke manieren helpen met die transitie, het gevoel van urgentie is enorm. Veel van die startups hebben echt de potentie om het verschil te maken. Daarnaast kunnen ze de regio economisch versterken door de banen die ze kunnen creëren. Wij helpen startups sneller te groeien of te schalen en meer impact te maken.. We zijn er voor startups met een technologie die bijvoorbeeld bijdraagt aan CO2 reductie, aan wateroplossingen of de energietransitie. Ook startups die op een andere manier werken aan duurzaamheid en circulaire economie doen mee aan ons programma. 

Waar helpen jullie de ondernemers mee? 

We hebben een sterk programma waarbij startups in verschillende blokken aan hun bedrijf werken. Bijvoorbeeld om betere aansluiting te vinden met de markt, om het business model van hun product of dienst aan te scherpen of te zorgen dat startups investment ready zijn. Om al die blokken hebben we een programma heen gebouwd en de startups krijgen daarnaast één-op-één business coaching. Ze leren ook veel van elkaar: hoe gaan mijn peers te werk, wat is hun mindset, wat zijn hun tips en tricks. Normaal gesproken wordt elk blok afgesloten met een demo day, waarvoor we ons hele netwerk met ervaren ondernemers en investeerders uitnodigen. Ook organiseren we regelmatig talks met investeerders en enthousiaste en ervaren ondernemers die startups dan het hemd van het lijf kunnen vragen. Tot slot krijgen de startups toegang tot de vele testlabs in Noord-Nederland zodat ze hun producten kunnen valideren. 

Waarom focust BeStart zich op Noord-Nederland?

We zijn opgericht door een aantal bedrijven uit Noord-Nederland die zagen dat er meer focus moest komen op jonge bedrijven en innovatie, zodat de duurzame transitie een boost zou krijgen. Deze bedrijven willen voorloper zijn en zorgen ervoor dat anderen ook gebruik kunnen maken van hun netwerk. 

In Noord-Nederland is er veel momentum voor circulariteit en de energietransitie. Niet alleen bedrijven zetten hier op in, maar ook kennisinstellingen en regionale en lokale overheden. Al deze spelers vinden het belangrijk om in jong talent te investeren en innovatie in de regio te versterken.

Wat zijn voorbeelden van ondernemers die jullie hebben geholpen die je het meest zijn bijgebleven?

Een startup die het heel goed doet is SusPhos, zij zijn ook Friese Startup van het Jaar 2021 geworden. SusPhos richt zich op het upcyclen van afvalstromen om alternatieven te ontwikkelen voor producten die worden gemaakt op basis van fossiele brandstoffen.

CE-Line is ook een goed voorbeeld, zij hebben onlangs een grote financieringsronde succesvol afgerond voor hun irrigatie- een meetsysteem innovatie in de glastuinbouw. De financiering van het Netherlands Enabling Watertechnologie (NEW) fonds gaat hun echt helpen om verder te groeien. 

Één van de initiatiefnemers van BeStart, Paques, heeft een spinout waarmee ze meedoen aan het programma. Paques Biomaterials produceert biologisch afbreekbaar plastic uit afval(water)stromen. Van Paques is het zo leuk dat ze al heel ervaren zijn maar BeStart toch kunnen gebruiken om samen tijd te maken om strategische beslissingen te maken en geprikkeld te worden door experts en andere inspirerende ondernemers. 

Waar kijk je het meest naar uit dit jaar? 

Ik hoop dat we een paar super goede demo days kunnen organiseren waar we het hele netwerk bij elkaar kunnen krijgen. We willen ook graag weer de verschillende hubs en bedrijven bezoeken. We missen het echt om goede toevallige ontmoetingen te creëren. We willen mensen inspireren met fantastische startups, hun producten en hun mindset. Die startups willen we koppelen aan het netwerk in de regio zodat iedereen weet: bij deze bedrijven moet je zijn.

Website by HOAX Amsterdam