NL / EN
EN

januari 24, 2022

ESNS 2022: offline testen op een online festival!

ESNS en Innofest hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Innofest test al enkele jaren innovaties van duurzame ondernemers op het festival en de conferentie. Zo ook dit jaar, ook al vond het festival dit jaar online plaats. Dit jaar testten de ondernemers daarom niet met de bezoekers, maar met de crew en panelleden. Behalve de online game van You Will Be Hacked, die kun je hier uitproberen.

De tests op ESNS

Deze ondernemers testten vorige week in de Oosterpoort in Groningen:

Cuppa

Cuppa heeft een herbruikbare beker ontworpen, waar statiegeld op zit. Cuppa wil het publiek bewuster maken van de impact van ons consumptiegedrag en bieden no-nonsense oplossingen die iedereen kan gebruiken. Bij ESNS hebben ze getest ze of mensen ervoor open staan hun statiegeldsysteem te gebruiken.

We spraken één van de crew-leden van ESNS over het gebruik van de beker:
‘Ik vind alle initiatieven rondom duurzaamheid op het festival geweldig. De beker van Cuppa is mooi en fijn in gebruik. Het was heel makkelijk om de beker te registreren via m’n telefoon. Ik ben alleen wel benieuwd hoeveel statiegeld ze er uiteindelijk voor gaan vragen, want als festivalgangers drank op hebben dan zijn ze toch snel geneigd om bekers alsnog op de grond te gooien, is mijn ervaring.’

E-motion chair

E-motion chair heeft een kussen ontwikkeld met sensoren die bewegingen meten. De makers willen dit kussen inzetten bij de ouderenzorg, omdat het zorgverleners kan helpen om tijdig zorg te verlenen aan cliënten met dementie. Slimme sensoren herkennen ongemak, stress en andere factoren die kunnen wijzen op een behoefte aan hulp. Dingen die moeilijk aan te geven zijn door dementerende ouderen. De ondernemers testten tijdens ESNS of het kussen werkt zoals het zou moeten.Ze doen dit bij de crew en panelleden van het festival omdat ze de kwetsbare groep ouderen daar niet mee willen belasten.

‘Mooi dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen!’ Aldus één van de testers.

MUTE

MUTE is een softwareapplicatie die unieke playlists maakt met bestaande en nieuwe muziek. Door kennis uit de zorg en de toepassing van muziek met elkaar te verbinden, kunnen ze emoties beter begrijpen en de impact op mensen beter volgen. Het geeft inzicht in de impact van muziek op de luisteraar op basis van de playlist die past bij de gewenste emotie van de luisteraar. De playlists kunnen daarom ook gebruikt worden als medisch hulpmiddel. De ondernemers onderzoeken tijdens ESNS wat voor impact de innovatie heeft op de mensen die het gebruiken.
Boyd van ESNS: ‘Ik merk zelf altijd al wel dat m’n humeur verandert door muziek. Ik vind het supergoed dat er onderzoek gedaan wordt naar hoe je dat kunt inzetten in de (geestelijke) gezondheidszorg. Als je mensen met muziek gelukkiger kunt maken dan is dat natuurlijk top.’

You Will Be Hacked

Het is niet de vraag óf je ooit gehackt gaat worden, maar wanneer. De makers van You Will Be Hacked dagen je uit om uit je comfortzone te stappen en in de huid te kruipen van de bad guy. Speel dit spel en kijk of je het in je hebt om de volledige controle over te nemen en het systeem volledig uit te schakelen. Inmiddels zijn al meer dan 220 mensen je voor gegaan! Klik hier om het spel uit te proberen.

2MenSolutions

Slechte luchtkwaliteit kan je gezondheid en concentratievermogen aantasten. De luchtkwaliteit in kantoorgebouwen is niet met het blote oog vast te stellen en wordt daarom vaak niet goed in de gaten gehouden. Schade kan worden voorkomen door de luchtkwaliteit vast te leggen en kooldioxide te meten, waarmee een veiligere en gezondere omgeving wordt gecreëerd. 2MenSolutions monitort mensen in een bepaalde ruimte gedurende een bepaalde periode zodat patronen en trends herkend worden. Tijdens ESNS testen zij of hun systeem bruikbaar is en accuraat werkt.

Dennis Dekker van 2MenSolutions: ‘We hebben onze slimme sensoren hier getest, die moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Aan de data die de CO2- en bezettingsmeters hebben doorgegeven vanuit de verschillende ruimtes kunnen we zien dat de luchtkwaliteit heel goed was tijdens ESNS. We gaan nu alle data analyseren en ons model verder aanscherpen.’

Waarom testen?
Negen van de tien innovaties faalt. Vaak omdat een prototype onvoldoende is getest voordat het de markt opgaat. Dit is een verspilling van tijd, geld en moeite. Er is meer dan ooit behoefte aan snelle en doeltreffende oplossingen voor een duurzamere en socialere wereld. Het is daarom belangrijk dat deze oplossingen succesvol op de markt komen. Innofest helpt ondernemers hierbij deze stap naar de markt wel succesvol te maken. Wij begeleiden deze partijen bij het vormgeven van een succesvolle test en de koppeling aan een passende testlocatie, zoals ESNS.

Meer informatie vind je op de Innofest x ESNS pagina.

Ook met ons testen?
Er zijn komend jaar verschillende testlocaties mogelijk, onder andere op Bevrijdingsfestival Utrecht, Bevrijdingsfestival Overijssel, Oerol, TT festival, Welcome to the Village & Into The Great Wide Open.

Meld je hier aan

Website by HOAX Amsterdam