NL / EN
EN

januari 11, 2022

Natuerhúske verkozen tot beste testcase van 2021

Je behoefte doen in de natuur kan vanaf nu legaal en natuurvriendelijk, dankzij het Natuerhúske. Deze duurzame Friese innovatie testte afgelopen september drie weken lang op camping Stortemelk. De test was succesvol: het Natuerhúske werd volop gebruikt door de campingbezoekers en kwam op de radar van de Maag Lever Darm Stichting. Als kers op de taart werd de innovatie door Innofest verkozen tot beste testcase van 2021.

Architect Nynke-Rixt Jukema uit Leeuwarden en Johannes de Haan van engineerings- en constructiebedrijf uit Heerenveen hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een innovatieve oplossing voor het toiletprobleem in het buitengebied. Ze wilden graag een milieuvriendelijk alternatief bieden voor de met chemicaliën gevulde mobiele toiletten die in het buitengebied te vinden zijn. Dit werd het Natuerhúske: een buitentoilet dat functioneert zonder water, stroom en riolering. Afgelopen september testten ze hun prototype in samenwerking met Innofest op camping Stortemelk op Vlieland. 

Onverwachte ontmoetingen

De resultaten van de test waren positief: niet alleen functioneerde het toilet goed, de toiletbezoekers waren ook enthousiast. Ze ontvingen één belangrijk puntje van kritiek: een bezoeker kon ‘s nachts niet slapen door het klapperende deurtje. Gelukkig, was dit zo verholpen. Relevante feedback, want dit kan in de natuur ook voor overlast zorgen. 

Daarnaast zorgde de test voor waardevolle ontmoetingen. Een campingbezoeker bracht Nynke-Rixt in contact met de Maag Lever Darm Stichting, met een positief effect als gevolg: een samenwerking voor meerjaren lijkt in de pijplijn te zitten.

Beste testcase van 2021

Afgelopen jaar hebben we met Innofest door heel Nederland getest, maar deze Friese startup stak er met kop en schouders bovenuit. Geen wonder dus, dat ze verkozen werden tot beste testcase van 2021. “Natuerhúske heeft met de test op Stortemelk een belangrijke stap gezet naar het vinden van de juiste partners om het product in onze natuurgebieden te krijgen. De testcase scoorde hoog, zowel op innovativiteit en impact als juiste match met de testlocatie op Vlieland.” aldus Chris Glerum, testexpert van Innofest.

Wil jij ook testen met Innofest? Er zijn komend jaar verschillende testlocaties mogelijk. 

Meld je hier aan

De test van Natuerhúske werd mede mogelijk gemaakt door Into the Great Wide Open, kampeerterrein Stortemelk, provincie Groningen, provincie Drenthe, provincie Friesland, Groningen (stad), Leeuwarden en Assen.

Website by HOAX Amsterdam