NL / EN
EN

november 8, 2021

Blijven innoveren in coronatijden: Hoe doe je dat? – LeaseShirt testte hun multi-inzetbare crewshirt

Crewshirts belanden na een festival of evenement vaak achterin de kast. Ronduit zonde, vinden de ondernemers van LeaseShirt. Daarom kwamen zij op het idee om duurzame, universele crewkleding te verhuren aan evenementen. Zo hoeft crewkleding niet steeds opnieuw ontworpen en aangeschaft te worden, maar kan het hergebruikt worden. Dit scheelt enorm veel grondstoffen. Een belangrijke stimulans voor hergebruik en circulariteit binnen de vervuilende textielindustrie.

LeaseShirt testte hun shirt met Innofest op Paradigm Biergarten en ESNS 2021. Daar droeg de crew achter de (online) schermen een speciaal ontworpen crewshirt. De ondernemers haalden feedback op over het design en draagcomfort van de shirts en leerden dat er nog werk aan de winkel is wat betreft het personaliseren van de shirts ten behoeve van festivalnamen of aanverwante sponsoren. De testresultaten lieten ook zien dat veel crewleden een kleine personal touch leuk vinden en dat dit misbruik voorkomt.

We spraken met Jelmer Buit van LeaseShirt over hoe zijn startup de coronatijd heeft ervaren en wat de toekomstplannen zijn:

Heeft corona invloed gehad op de ontwikkeling van jullie bedrijf? 

Onze onderneming is gericht op evenementen en festivals en dat waren de eerste dingen die werden gecanceld toen corona begon. We hebben een draaiboek gemaakt tijdens deze periode, zodat we direct van start kunnen zodra de evenementen en festivals weer echt los gaan. De eisen zijn nu veel strenger voor herbruikbare shirts. Zo moeten ze bijvoorbeeld gedesinfecteerd worden. Dat zijn zaken waar je nu rekening mee moet houden. Een positieve ontwikkeling in afgelopen periode was dat we aanspraak kunnen maken op de Pure Energie Fonds subsidie. Die subsidie gaan we inzetten om snel op te kunnen schalen.   

Wat is volgens jou het belang van innoveren? 

Er moet meer aandacht komen voor duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de klimaatcrisis en het uitputten van grondstoffen, dan is de enige juiste conclusie dat we maatregelen moeten nemen en op een duurzame manier moeten werken aan een toekomst waarin je je eigen voortbestaan en het voortbestaan van de wereld waarborgt. Innoveren is daarom essentieel, zodat je voor iedereen iets goeds doet.

Hoe hebben jullie het testen op ESNS en Paradigm Biergarten ervaren? 

We hebben een idee, maar dat moet wel aanslaan bij de mensen die het shirt gaan dragen. Hoe bevalt het design? Hoe zit het shirt? Blijft het wel lekker zitten als je een lange bardienst draait? Door het testen snijdt het mes aan twee kanten. Je leert niet alleen over het gebruiksgemak van het shirt, maar ook over je eigen organisatie. We hebben een nieuw jaarplan opgesteld en de taakverdeling beter duidelijk gemaakt, zodat we gelijk los kunnen als het zover is. 

Wat zijn jullie volgende stappen? 

We hebben grootse plannen voor dit jaar. Als alles meezit hoop ik dat we volgende zomer op een groot festival met landelijk bereik een of twee barren kunnen voorzien van onze crew shirts. Dat zou heel erg mooi zijn.

Nieuwsbrief

Er staan de komende tijd weer veel nieuwe tests op de planning! Zo gaan we op 12 november testen in Utrecht tijdens Le Guess Who? en op het Berlijnplein Utrecht. En van 19 t/m 22 januari 2022 zijn we te vinden op het Groningse showcase festival ESNS. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom de innovaties die getest gaan worden?

Abonneer je via deze link

Website by HOAX Amsterdam