NL / EN
EN

september 21, 2021

Wat leerden de voedselstartups van testen bij Oerol Test Teevee?

Met trots blikken we terug op Oerol Test Teevee, waarbij vijf innovatieve voedselstartups thuis bleven, maar met bakken testresultaten van hun laptop wegliepen. De volgende vijf voedselinnovaties gingen met ons de uitdaging aan:

The Good Spice – De kortste kruidenketen naar jouw bord

Mixblik – Wereldse maaltijden met een blik op de toekomst

Seamore – Visvrije tonijn uit de zee

Kumasi – Gered sap van de cacaovrucht

The Ketchup Project – Saus met impact

Net als vorig jaar presenteerden we in juni meerdere online liveshows, waarin deze vijf voedselinnovaties op de ‘proef’ gesteld werden. Via de webshop van Oerol kochten honderd Oerolfans vanuit heel Nederland de Oerol Test Teevee testbox met de vijf producten die tijdens de liveshows getest werden. 

De testers gaven hun ongezouten mening en hielpen de ondernemers daarmee aan nuttige feedback waarmee ze hun innovaties sneller naar de markt kunnen brengen, of hun product-markt fit kunnen verbeteren en daarmee een grotere kans hebben op succes in het (online) supermarktschap.

Proeven maar!

De naam verklapt het al een beetje: Mixblik maakt wereldse stoofmaaltijden in blik. Bereid met lokaal geproduceerde biologische groenten, door vrouwen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, met het persoonlijke verhaal van de vrouw op het blik. Esther van der Hoeven van Mixblik vertelt wat zij met de feedback van de proevers hebben gedaan:

‘Het was de allereerste keer dat we ons product lieten proeven zonder dat we er van te voren een verhaal over konden vertellen. We wilden vooral weten of ons etiket goed en duidelijk was. We zijn bijvoorbeeld helemaal vegan en hebben getest met onze Eritrese stoof. Iedereen dacht bij het woord stoof aan vlees, dus de naam was verwarrend. De testers vonden het meer een saus, dus nu hebben we het product gerebrand naar saus. Er stonden ook verschillende bereidingswijzen op het etiket maar dat vonden de testers te veel informatie, dus nu staat er nog maar een bereidingswijze op.’

Jaarlijks wordt 40% van de Keniaanse tomaten weggegooid en dat is zonde. The Ketchup Project gaat verspilling van deze mooie tomaten tegen door een deel van de oogst te drogen. Van die tomaten maken zij vervolgens (h)eerlijke, ambachtelijke ketchup met een unieke, volle smaak. Bij Oerol Test Teevee hebben ze getest of het oude of potentiële nieuwe label het meest aanspreekt. Ze kwamen erachter dat het oude etiket meer in de smaak viel, omdat het verhaal hier duidelijker op is. Op het nieuwe label sprak het icoon ‘Everybody Happy’ het meest aan. Anne Janssens van The Ketchup Project: 

‘We hebben besloten om met het oude etiket door te gaan, maar het nieuwe icoon er wel op te zetten. We zijn nu bezig met een nieuwe financieringsronde en zullen daarna een nieuwe slag slaan met het ontwerp. Door het voortraject met Innofest hebben we beter geleerd hoe te testen en hoe je de test kan inrichten. We hadden weinig voorbereidingstijd, maar onze vraag was redelijk eenvoudig dus dat was goed te doen. Ik zou andere ondernemers zeker aanraden om ook mee te doen, want je haalt binnen korte tijd veel waardevolle informatie op.’

The Good Spice importeert specerijen van over de hele wereld via hun eigen korte keten: rijk aan smaak, duurzaam verbouwd en met een goede prijs voor de boeren. Door de boeren een directe afzetmarkt en goede prijs te bieden, creëren ze financiële ruimte voor de ontwikkeling van hun productie in harmonie met de natuur. Iona Mulder van The Good Spice vroeg de proevers van Oerol Test Teevee of ze meer geld over hadden voor de kaneel die ze verkoopt, nadat ze het hadden geproefd:

Ik ben erg fan van de Innofest testmethode. Het maakt je heel bewust van je assumpties en laat de waarde zien van het testen van die assumpties, zowel in de voorbereiding als tijdens de test. Onze onderzoeksvraag was gericht op de verhouding tussen smaak en prijs, maar Innofest Test Teevee gaf ons eigenlijk andere waardevolle inzichten. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat het moeilijk is mensen een smaak te laten beoordelen als ze het vergelijken met wat ze gewend zijn of te laten proeven buiten de context waarin het normaal gebruikt wordt. Ook werd duidelijk dat het verhaal achter ons product misschien al voldoende is om consumenten te overtuigen een eerste aankoop te doen zonder dat zij het geproefd hebben. Al deze inzichten helpen onze marketingstrategie in de goede richting en maakt zichtbaar wat we verder moeten testen en hoe.

Meer weten? Check hier de aftermovie van Oerol Test Teevee! Deze Test Teevee werd o.a. mede mogelijk gemaakt door Oerol, Inno-Quarter & Kitchen Republic.

Website by HOAX Amsterdam