NL / EN
EN

juli 23, 2021

Een levensreddende helm vóór, na en tijdens een motorongeluk

Het was nog even spannend, maar ‘de kogel is door het festival’. We mogen weer naar buiten! Innofest, TT Festival, en TT Circuit Assen hebben de handen ineen geslagen om alsnog het World Superbike event als testlocatie voor startups in te richten. Aankomend weekend van 23 t/m 25 juli krijgt de startup CASTODIAN de kans om hun innovatieve prototype in de praktijk te testen.

In de volksmond wordt Assen ook wel ‘het kathedraal’ van het motorracen genoemd. Dit weekend zullen niet alleen motorraces gehouden worden, maar kunnen bezoekers ook kennis maken met de motorgerelateerde innovatie HDSL van de startup CASTODIAN.

Wat is de HDSL?

Van de dodelijke verkeersslachtoffers die elk jaar te betreuren zijn, is zo’n 28 procent motorrijder. In meer van 75 procent van die gevallen sterft het verkeersslachtoffer aan hoofdletsel. Dat is vaak onnodig, zo stellen de ondernemers achter CASTODIAN. Bij zo’n vijftig procent van de ongelukken waarbij hoofdletsel ontstaat, blijkt de helm van de bestuurder onveilig of niet goed gebruikt. Om dit te veranderen, ontwikkelde de startup de Helmet Device for Saving Lives (HDSL): een klein sensorapparaat dat voorin de helm van een motorrijder kan worden geplaatst. Deze sensor analyseert data en deelt inzichten en advies zodat motorrijders hun helm zo veilig mogelijk gebruiken.

Het gaat hierbij om de situatie vóór, tijdens en ná een ongeluk. Na een verkeersongeval is het bijvoorbeeld zaak om verongelukte motorrijders snellere en meer adequate hulpverlening te bieden. Het doel van CASTODIAN is om de komende tien jaar het aantal dodelijke verkeersongevallen onder motorrijders met zo’n 30 procent terugbrengen. CASTODIAN is onderdeel van het acceleratorprogramma Zero to One.

Wil jij met eigen ogen zien hoe zij hun test in de praktijk brengen tijdens World SBK? Je kunt hier nog een kaartje kopen.

Hopelijk tot dan!

Website by HOAX Amsterdam