NL / EN
EN

november 13, 2020

Testen op ESNS: Hoe ziet dat er dit jaar uit?

“We worden gedwongen om anders te denken.” Zo zegt Dago Houben algemeen directeur van het Groningse showcasefestival ESNS. Van 13 tot 16 januari mogen Noord-Nederlandse ondernemers gebruik maken van het festival om daar hun innovatie te testen. Maar hoe ziet het festival eruit in tijden van COVID-19? De middag voor de persconferentie van 3 november vertelt Dago hoe het is om een festival te organiseren wanneer ‘the odds’ nou niet bepaald in je voordeel uitpakken en wat ondernemers kunnen verwachten van een pilot binnen deze grotendeels nieuwe infrastructuur.

Wanneer de maatregelen rondom COVID-19 ervoor zorgen dat er steeds minder mogelijk is, kan je ervoor kiezen om het festival dit jaar aan jullie voorbij te laten gaan. Waarom hebben jullie toch gekozen om door te gaan?

Dago: “ESNS speelt een belangrijke rol als platform voor de muziekindustrie. Die taak kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen omdat het moeilijke tijden zijn. Dat werd nog eens extra benadrukt omdat de verkoop van tickets voor de conferentie zelfs nadat alle evenementen waren afgelast waren, toch gewoon doorging. Wanneer er tickets verkocht worden is er behoefte en moet er ook iets staan. Zo simpel is het. ”

Tegen welke voor en nadelen lopen jullie aan bij het organiseren van ESNS op deze manier?

Dago: “We willen zoveel mogelijk doen en lijken op wat we gewend zijn, maar de maatregelen worden steeds strenger. We passen ons vertrekpunt steeds aan. Eerst wilden we nog zoveel mogelijk een fysiek festival zijn, nu is ons uitgangspunt om zo digitaal mogelijk te zijn. Dat is een hele nieuwe skill die veel energie en breinkrakers met zich meebrengt, maar ik ben wel overtuigt dat het gaat lukken. Er zitten ook positieve kanten aan, artiesten, sprekers en publiek hoeven bijvoorbeeld niet meer naar Groningen te komen, waardoor afstand geen probleem meer is. Ook gaan we onze conferentie tickets voor veel minder geld aanbieden, waardoor het toegankelijk is voor bijna iedereen. Maar het blijft zoeken hoe je toegevoegde waarde kan bieden, want veel mensen zijn ook online-moe.”

Wat kunnen ondernemers verwachten die dit jaar op ESNS hun prototype willen testen?

Dago: “Zoals ik al zei, vindt het festival voor het grootste gedeelte online plaats. Maar dit neemt niet weg dat we een enorme online achterban hebben die als testpanel gebruikt kunnen worden om – online – innovaties mee te testen. Ook is er 150 man crew die werken aan de online omgeving, ook deze crewleden zijn in te zetten als proefpersonen voor innovaties op het gebied van onder andere voedsel en afval. Verder kijken we naar de mogelijkheden om in de stad Groningen te testen, maar of dat kan is nog niet zeker.”

Heb je nog tips die je aan ondernemers in een lastige situatie wil meegeven?

Dago: “Het is belangrijk om na te blijven denken wie je in de kern bent. Vanuit de kern kan je onderzoeken wat er nog meer mogelijk is met beschikbare technologie. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dat maakt dat mensen graag meedenken over oplossingen. Gebruik die kracht.”

Meld je aan voor een test op ESNS

Website by HOAX Amsterdam