NL / EN
EN

oktober 22, 2020

‘Mondiale uitdagingen gaan niet vanzelf weg, we moeten dóór’

“Evenementen als ImpactFest zijn zeker in deze tijden cruciaal om ondernemers te ondersteunen en het ecosysteem te verbinden”, zegt Irene Samwel. Zij is senior accountmanager bij het Haagse ImpactCity en vanuit die rol ook betrokken bij ImpactFest. Van 27 tot en met 29 oktober vindt de vijfde editie van dit evenement plaats, wegens de coronamaatregelen volledig online. 

“Bij ImpactCity draait alles om doing good & doing business”, vertelt Samwel. “Daarvoor is het heel belangrijk om de verschillende spelers in dat ecosysteem regelmatig bij elkaar te brengen. ImpactFest is het jaarlijkse evenement waarbij het hele ecosysteem samenkomt: van overheden en ngo’s tot ondernemers en financiers.” Dat het programma nu volledig online is, vindt Samwel spannend. “Vorig jaar hadden we 1600 registraties. Dit jaar hopen we dat aantal natuurlijk weer te halen. We hebben er daarom alles aan gedaan om het evenement zo interactief mogelijk te maken. En ervoor te zorgen dat ImpactFest ook online de perfecte gelegenheid blijft om waardevolle contacten te leggen en kennis op te doen.”

Uitdagingen gaan niet vanzelf weg

Volgens Samwel is het juist in deze moeilijke tijden belangrijk om ondernemers te blijven helpen. “Natuurlijk zijn er op dit moment veel beperkingen. Maar ik proef om me heen ook een enorme behoefte om dóór te gaan. Dat moet ook: de mondiale uitdagingen waarvoor deze ondernemers oplossingen proberen te vinden, gaan immers niet vanzelf weg.” Linda Vermaat onderstreept dat standpunt. Als directeur van Innofest biedt zij ondernemers de kans om hun prototypes te testen. Zo verzamelen zij de bewijslast die nodig is om hun product te verbeteren, en uiteindelijk een succesvolle stap naar de markt te zetten. Normaal gesproken gebeurt dit op festivals, maar dat liep deze zomer vanwege de uitbraak van het coronavirus anders. “Wij hameren er bij onze ondernemers altijd op dat ze creatief en flexibel moeten zijn. Dit jaar mochten we dat zelf ook laten zien. Echt practice what you preach. Ik ben erg trots op hoe we met het team ervoor gezorgd hebben dat ondernemers dit jaar alsnog een testplek hebben. Op living labs zoals camping Stortemelk op Vlieland, maar ook online”, zegt Vermaat.

Online testpanel voor voedselinnovaties

Hiermee doelt ze op Innofest Test Teevee, de online testmethode die deze editie ook onderdeel is van het ImpactFest-programma. Het format werkt simpel. Mensen die zich aanmelden krijgen van tevoren een box thuisgestuurd met daarin de innovatieve producten die getest gaan worden. Dit testen gebeurt online in een virtuele meeting waarbij ook de ondernemers aanschuiven. Door direct met potentiële eindgebruikers in gesprek te gaan, halen de ondernemers hele waardevolle feedback op, merkt Vermaat. “Innofest Test Teevee, dat we onder meer al op cultureel festival Oerol en voor de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool organiseerden, bevalt erg goed. Zowel de deelnemende startups als de mensen in het testpanel zijn erg enthousiast. De sessies zijn heel interactief en leveren de ondernemers in relatief korte tijd bakken met relevante feedback op. Dat we de ondernemers van tevoren met twee workshops helpen hun testvraag aan te scherpen, draagt daar zeker aan bij. Sara, de oprichter van FULFoods, testte bij ons een frisdrank van microalgen en zei dat ze in een half uur nog nooit zoveel informatie had opgehaald. En Matthijs, van startup Ptthee, gaf aan dat de feedback veel meer diepgang had dan bijvoorbeeld reviews op de website. Voor de leden van het testpanel is het daarbij hartstikke leuk om de mensen achter de producten te ontmoeten en hun verhaal te horen.” 

Interessante samenwerking

Voor ImpactCity is Innofest een hele interessante partner, vertelt Samwel. “De experimenteerruimte die zij faciliteren is heel belangrijk voor innovatieve startups. Die moeten immers zo goed mogelijk testen hoe potentiële afnemers hun product beoordelen. Gaaf om dat nu op deze alternatieve manier online te doen en ondernemers zo vooruit te helpen”, verwijst Samwel naar de komende editie van Innofest Test Teevee. Vermaat hoopt vaker met gemeenten als Den Haag samen te kunnen werken. “Bij veel gemeenten staat het belang van duurzame innovatie inmiddels echt op de kaart. Om die innovaties een kans van slagen te geven, is testen cruciaal. Daar helpen wij met Innofest graag aan mee.”

 

Van bananenbrood tot mannenvlees

Het online panel gaat tijdens ImpactFest vier producten testen. Het gaat om voedselinnovaties die stuk voor stuk de wereld wat beter maken. 

  • Zo proberen de ondernemers van De Lekkere Man het vlees van mannetjesdieren op de menukaart te krijgen. Hiermee willen ze voorkomen dat haantjes, stieren en bokjes nodeloos worden afgemaakt. 
  • Wat is geel en krom en één van de meest verspilde producten ter wereld? Inderdaad: de banaan. Om deze verspilling tegen te gaan, maken de oprichters van SUNT brood van bananen die anders in de vuilnisbak zouden belanden. 
  • Ook bij Yespers draait het grotendeels om het voorkomen van verspilling. Deze ondernemers maken ontbijtproducten van vaak verspilde ingrediënten. Die kopen ze direct bij de producent, waardoor de keten kort blijft. 
  • De oprichters van Meet Jack (foto hieronder) willen jackfruit op de Nederlandse markt introduceren als vleesvervanger. Deze vrucht vol vezels, magnesium en vitamines. Bovendien heeft de boom, die jaarlijks minstens 200 vruchten levert, maar weinig water nodig. 

 

Ben jij van 27 tot en met 29 oktober één van de virtuele bezoekers van Impact Fest? Wil je je aanmelden voor het testpanel van Innofest Test Teevee en bovenstaande producten uitproberen? Voor tickets (€10,- voor drie dagen) en het Test Teevee-pakket (ook €10,-) klik je hier. Het pakket kan tot komende vrijdag 12:00 besteld worden. Voor meer informatie over Impact Fest en het programma, ga je naar impactfest.nl

Website by HOAX Amsterdam